Yasemin Döngü

Lütfi Doğan Hocaefendi'yi Anmak İçin Özel Bir Program Gerçekleştirildi

Lütfi Doğan Hocaefendi'yi Anmak İçin Özel Bir Program Gerçekleştirildi

İstanbul Çamlıca Camii’nde gerçekleştirilen “1. Lütfi Doğan Hocaefendi Anma Programı”na katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, merhum Lütfi Doğan’ın kalıcı bir miras bıraktığını vurguladı.

Prof. Dr. Ali Erbaş, Lütfi Doğan ve İlim Vakfı’nın kuruluşuyla ilgili konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Bir alimin vefatı, tüm toplumun kaybı gibidir. Lütfi Doğan hocamız, gerçek anlamda bir alim ve ahlak örneğiydi. Kendisine baktığımızda, Allah’ı hatırlatacak kadar Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- efendimizin ahlaki ilkelerini önümüze seren kıymetli bir büyüğümüz, öğretmenimizdi. Diyanet İşleri Başkanlığı görevinde 4,5 yıl boyunca hizmet veren, o dönemde derin izler bırakan bir hocamızdı.

LÜTFİ DOĞAN VE İLİM VAKFI

"Lütfi Doğan ve İlim Vakfı" ismi, son derece anlamlı bir şekilde birleşmiş. Bu vakfın inşallah pek çok güzel hizmete imza atacağına inanıyorum.

"VAKIF KURMA GELENEĞİ"

Vakıf kültürü, Peygamber efendimizden bize ulaşan önemli bir mirastır. Peygamberimiz (a.s.a?), vakıf anlayışının temellerini atan bir şahsiyettir; biz de onun mirasçılarıyız. Yalnızca alimler değil, vakıf kuran ve devamlılığını sağlamak için çalışan herkes bu açıdan Peygamber efendimizin varisidir.

"VAKIFLARI YAŞATMA SORUMLULUĞU"

Vakıtlarımıza sahip çıkmalıyız. Onların önündeki engelleri kaldırmalı ve geçmişte kaybolan vakıf eserlerini ortaya çıkarmalı, ihya etmeli ve tekrar hizmet eder hale getirmeliyiz. Yeni vakıflara da destek vermemiz büyük önem taşıyor. Lütfi Doğan ve İlim Vakfı'nın kurucularından Allah razı olsun. Nice kardeşlerimizin ve öğrencilerimizin yetişmesine vesile olmasını dilerim. Lütfi Doğan’ın ahlakı, Peygamber ahlakına dayanmaktadır. Allah, bizlere de Peygamber ahlakıyla ahlaklanmayı nasip etsin.

LÜTFİ DOĞAN (1930-2023)

1930 yılında Gümüşhane’nin Kelkit ilçesine bağlı Salyazı Köyü’nde dünyaya geldi. Kur’ân-ı Kerim okumayı babası Mehmet Fehmi Efendi’den öğrendi. Dayısı Hafız Fevzi Efendi’nin derslerine katıldı, erken yaşta hafızlık görevini tamamladı. Samsunlu Hafız Muhyiddin Efendi’den tecvid ve tashih-i huruf dersi aldı. Abdurrahman Efendi ve Gümüşhane eski müftüsü Mehmet Ragıp Efendi’den özel dersler aldı.

İlkokulu dışardan okuyarak tamamladıktan sonra 1952 yılında Gümüşhane’de imam-hatiplik görevine başladı. 1954 yılında girdiği sınavı kazanarak Kemah Müftüsü oldu. 1960 yılında Erzincan Müftülüğü’ne atanarak görevine devam etti. Bu dönemde ortaokul ve liseyi dışardan tamamladı. Daha sonra Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni kazanarak Ankara müftü yardımcılığına atandı. Gezici vaizlik ve Ankara merkez vaizliği görevlerinde bulundu.

İlahiyat Fakültesi’nden mezuniyetinin ardından Diyanet İşleri Başkanlığı müfettişliğine atanmıştır. 1965 yılında Din İşleri Yüksek Kurulu üyeliğine seçilmiş, bir süre vekaleten Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı görevini üstlendikten sonra 15 Ocak 1968 tarihinde vekaleten Diyanet İşleri Başkanlığı’na atanmış ve 25 Ağustos 1972 tarihine kadar bu görevini sürdürmüştür.

Sonraki yıllarda Başkanlık müşavirliğine ve Ankara Merkez vaizliğine atanmıştır. 14 Ekim 1973 seçimlerinde Erzurum Senatörü olarak seçilmiş, bu görevini 12 Eylül 1980’e kadar sürdürmüştür. Ayrıca 1991-2002 yılları arasında Gümüşhane milletvekilliği yapmıştır.

KİTAPLARI

Basılmış eserleri arasında “Toplumun Temelini Sarsan Belli Başlı Problemler”, “Mutluluğun Kazanılması”, “Kütübü Sitte Müelliflerinin Hayatı ve Eserleri” adlı kitapları bulunmaktadır.