Avrupa Birliği Ülkeleri, Suriye'de Büyükelçilik Açılışlarına Geri Dönüyor

Avrupa Birliği'nden (AB) üst düzey bir yetkili, AB'nin Suriye'de Baas rejiminin düşmesinden duyduğu memnuniyeti bir kez daha ifade ederek, gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti.
Yetkili, AB'nin Suriye’nin geleceği için toprak bütünlüğünün sağlanması, kapsayıcı bir hükümetin tesis edilmesi ve azınlık haklarının korunması gibi prensiplere bağlılığını vurguladı. "İnanılmaz. 14 yıl, 15 gün içinde silindi" şeklinde konuştu.
Başkent Şam dahil olmak üzere önemli bölgelerin Ahmed eş-Şera'nın önderliğindeki Heyet Tahrir Şam'ın kontrolüne geçtiğini hatırlatan yetkili, "Bu arada artık el-Culani olarak anılmak istemiyor. Kendi adıyla anılmak istiyor. Bu olumlu bir gelişme" ifadesini kullandı.
Yetkili, "İdlib'deki geçici hükümetle orada bulunan HTŞ (Heyet Tahrir Şam) arasındaki farkı net bir şekilde bilmemiz gerekiyor. Geçici hükümet, terörist ya da cihatçı olmaktan oldukça uzak. Şimdi bunun, kontrol ettikleri yüzde 48'lik alanda uygulanıp uygulanmayacağını göreceğiz" diye ekledi.
"NASIL İLERLEYECEĞİNİ GÖRECEĞİZ"
AB yetkilisi, "Nasıl ilerleyeceğimizi göreceğiz. Suriye'deki her türlü siyasi sorunun çözümü, Suriye’nin toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve egemenliği çerçevesinde geçerlidir" diyerek, ülkenin geleceğinin Suriyeliler tarafından belirleneceğini ve AB'nin buna destek sağlamaya hazır olduğunu vurguladı.
"AB'ye üye bazı ülkeler, Şam'daki büyükelçiliklerini yeniden açmayı planlıyor" diyen yetkili, özellikle Akdeniz'deki üye ülkelerin Suriye ile yakından ilgilendiğini aktardı.
Ayrıca, AB’nin Suriye misyonunun temsilcisinin şu an Beyrut'ta olduğunu hatırlatan yetkili, Şam'a dönüşü için karar alınmasının erken olduğunu, ancak bu konuyla ilgili teknik düzeyde görüşmeler yapılacağını kaydetti.